Seklo – Od malog slavonskog sela do svjetskih nogu

Mnogi od nas vjerojatno imaju papuče na svojim nogama koje su proizvedene u jednom malom slavonskom mjestu, a da toga nisu ni svjesni. Tvrtka Seklo, osnovana 1996. godine na temeljima obiteljske tradicije proizvodnje drvenih klompi, danas je lider u proizvodnji papuča u regiji. Što je tajna njihovog uspjeha?

Direktor tvrtke, Irman Jakupović, ističe kako je ključ uspjeha kontinuirano ulaganje u nova znanja i tehnologije. Počevši s izradom poliuretanskih potplata 2003. godine, Seklo je brzo postao lider u programu lake obuće i počeo surađivati s renomiranim tvrtkama u regiji.

Iako su se suočili s izazovima tijekom recesije 2008. godine, odlučili su se preorijentirati na izvoz, što je rezultiralo time da danas više od 95 posto njihove proizvodnje ide u zemlje EU te u Australiju, Kanadu, SAD, Novi Zeland i Izrael.

Seklo nudi tri linije proizvoda – Seklo Classic Footwear, Dr. Feet i inGreen. Dok je Seklo Classic namijenjen domaćem tržištu, Dr. Feet je fokusiran na inozemno tržište s naglaskom na anatomiji, dizajnu i kvaliteti. Treća linija, inGreen, prilagođava se potrebama kupaca.
Unatoč pandemiji koja je otežala poslovanje, Seklo je koristio financijsku potporu Europske unije za marketinške aktivnosti, poput sudjelovanja na sajmovima u Italiji i Njemačkoj.

Jakupović ističe važnost ovakvih potpora za tvrtke, posebno u branši obuće, te poziva na češće pružanje potpora kako bi se tvrtkama omogućio redovit pristup sajmovima i promociji njihovih proizvoda.

Seklo, sa svojih 64 zaposlenika, predstavlja primjer kako se iz malog slavonskog sela može osvojiti svijet. Njihova predanost obiteljskoj tradiciji i poslu te kontinuirano ulaganje u razvoj i kvalitetu proizvoda čini ih prepoznatljivim i konkurentnim na globalnom tržištu obuće.”